Orta ateşte sürekli karıştırmak kaydı ile en az yarım saat susamları kavurun. (Yüksek ateşte susamların yarısı yanıyor, yarısı beyaz kalıyor, çok kızaranlar mısır gibi patlıyor, hatta susamın yağı çıkıp yanık bir koku çıkıyor ortaya
MALZEMELER
Hamur Malzemeleri (10 adet orta boy simit için)
HAZIRLANIŞI
Orta ateşte sürekli karıştırmak kaydı ile en az yarım saat susamları kavurun. (Yüksek ateşte susamların yarısı yanıyor, yarısı beyaz kalıyor, çok kızaranlar mısır gibi patlıyor, hatta susamın yağı çıkıp yanık bir koku çıkıyor ortaya, işte bu sebeple sürekli karıştırmak gerekiyor.) Ayrıca simitlik susam da alabilirsiniz. Susamı kavurduktan sonra hamuru yoğurma işlemine geçebilirsiniz. Ilık su, sütü yoğuracağınız kâseye alıp üzerine toz şeker ve mayayı ilave edip karıştırın. Mayanın kabarması için 2–3 dakika bekleyin. Maya kabardıktan sonra tuzu, sıvıyağı, yumurtayı ve unun 5 bardağını ekleyip hamuru yoğurun. Elinize yapışan hamuru kalan 1 bardak unun yarısını da dökerek yumuşak bir hamur haline getirin, eğer hala elinize yapışıyor ise kalan unu da ilave edebilirsiniz. Hamuru yoğurduktan sonra unlanmış tezgâhın üzerine alıp, hamurun üzerini de unlayın. Sıcak su ile ıslatılmış bir havluyu hamurun üzerine kapatıp hamuru yaklaşık yarım saatliğine dinlenmeye (mayalanmaya) bırakın. Mayalanan hamuru 10 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı uzun bir şerit haline getirin. Bu uzun şeridi ikiye katlayıp burgu şekli verin. İki ucunu elinizi hafif suyla ıslatarak birleştirin. Şekil verdiğiniz hamurları unlanmış tezgâhın üzerinde dinlendirin. Pekmezin içine çok az su katıp, pekmezin kıvamını inceltin. Simitlere pekmezli sulu karışımdan sürün. Daha sonra simitleri kavrulmuş susama batırın. Susamlara batırılmış simitleri önceden yağlanmış tepsiye dizin. Simitleri fırına vermeden önce fırını 200oC’de 5 dakika ısıtın ve fırını kapatın. Simitleri ısınmış fırında 10–15 dakika mayalanması için bekletin ve sonra 250oC’de 10–15 dakika pişirin.
Afiyet Olsun…